Ongetwijfeld zal iedereen wel ooit in zijn leven rugpijn ervaren. De frequentie en ernst hiervan verschillen individueel in sterke mate. Nochtans is het niet eenvoudig om de oorzaak van rugklachten te achterhalen. De meeste rugklachten vinden hun oorzaak in een mechanische overbelasting: foutieve houdingen, te zwaar tillen, slechte conditie, enz. Daarnaast bestaan er ook psychosomatische rugklachten, waarbij de oorzaak te zoeken is in de psychische belasting en haar invloed op het lichaam. Het is belangrijk om tijdens de behandeling van rugklachten hier een onderscheid te maken. Doch beiden hebben invloed op het wervelsegment en de beleving van de rug in het algemeen. In die mate vormen rugklachten een socio-economisch probleem door ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en langdurige invaliditeit.

Nochtans zijn er rond rugklachten veel meningsverschillen omtrent de oorzaken. Komt die pijn nu van de kleine tussenwervelgewrichtjes, de zogenaamde facetgewrichten, of vindt het zijn oorzaak in een foutieve werking van de discus, spieren of ligamenten. Eén punt staat onomstotelijk vast: er is pijn. Uitermate belangrijk zijn dan lichaamshoudingen en zal een goede nachtrust op een ergonomisch bed veel bijdragen in een juiste beleving van de rug.

Toch mogen we stellen dat bij mechanische rugpijn de tussenwervelschijf in 80% van de klachten de oorzaak is. De facetgewrichten en gewrichtsbanden zijn verantwoordelijk voor de andere 20%. Hierbij moeten we bedenken dat juist de ligamenten rijker voorzien zijn van pijnreceptoren dan de tussenwervelschijf en zullen daarom sneller tot rugklachten leiden.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de rugpijn een gevolg is van een ziekte elders in het lichaam. Zo kunnen gynaecologische stoornissen, nierklachten of tumoren ook verantwoordelijk zijn voor lage rugpijn. Een juiste diagnose moet hierbij een uitsluitsel geven.